Vad är fotografi?

Titeln till dagens inlägg bjuder på en tämligen basal frågeställning, men i en blogg med visst fokus på fotografi så kan det kännas aktuellt att förr eller senare ta upp ämnet på basal nivå. Vi vet ju alla att man inte kan bygga ett vackert tak om det inte finns en stomme.

I Wikipedia står det inledningsvis såhär om man slår på ordet Fotografi: 

Fotografi är vetenskapen om framställning och behandling av fotografier. Ett fotografi (även kallat foto eller kort) är också själva benämningen på den tvådimensionella avbildningen av verkligheten som skapats genom att ljus fångas på ett ljuskänsligt medium(fotografisk film eller via en bildsensor) i en kamera, antingen mekaniskt, kemiskt eller elektroniskt, vilken sedan kopieras vanligen på ett fotopapper, dvs det egentliga fotografiet, eller förevisas på en bildskärm.

Ordet fotografi kommer från grekiskan och är en sammansättning av två ord: ljus och skriva. Man skriver/ritar/avbildar med hjälp av ljus, alltså. Jo, så är det ju. 

Förr om åren handlade fotografi om att man fick det man tog. Idag spenderar fotografer många timmar med att redigera de bilder de tagit i diverse datorprogram. Vi har därför enorm tillgång till fantastiska foton idag. 

 

7 Jan 2020